Кога и как се подменя ВиК инсталацията

Кога и как се подменя ВиК инсталацията
23 декември 2019

Първостепенна като потребност, всяка една ВиК инсталация, заема ключова роля в задоволяването на основните нужди и потребности на всяко едно домакинство от питейна вода, топла вода и канализация и отопление. По същество Водопроводът и канализацията (ВиК) представлява система от тръби, принадлежности за канализация, различни механизми и приспособления, вентили, които се изграждат в едно домакинство, къща, жилищна сграда, предприятие и т.н., за задоволяване на нуждите от питейна вода, отопление и отстраняване на отпадъчните води.

Много често, при нанасяне в жилище  се налага основен ремонт, който включва и подмяна на водопровода и канализацията, защото са остарели,запушени са и не отговарят на съвременните технически стандарти. По правило, първото, което трябва да се направи е да се проектира на ново водопровода и канализацията, ако искаме да променим разпределението на вече съществуващите водопроводни и канализационни системи.

Монтажът на водопроводна инсталация  е отговорна работа, и в същото време много интересна. Разбира се, можете да се обърнете към специалисти, но може да опитате да направите нещо със собствените си ръце, което е доста по-интересно а и спестявате средства. А освен това, ще придобиете опит, който в бъдеще време ще ви е от полза. Не прибързвайте а спокойно обмисляйте всяко действие, ако нещо не разбирате можете да ни попитате.

Предлагаме ви няколко стъпки как да си направите водопровода:

Стъпка 1 - изготвяне на план и схема на водопровода: Тази стъпка е една от най-важните. Правилно направена схема ще спомогне да се избегнат грешки и възможни проблеми, също така ще позволи да се изчисли сумата и разходите за материалите. Няма нужда да се отделя за плана твърде много време и усилия - най-важното е да се вземат под внимание всички детайли, без значение как ще ги начертаете на листа хартия.

За да се направи правилна и удобна схема  в банята, кухнята и т.н., вземете лист хартия и молив. Решете къде ще разположите мивка, душ, пералня, съдомиална вана и др., като се съобразите с мястото им  и техните размери. Има два вида смесители за мивки - смесител за стена и стоящ смесител например.

Внимание ! Определете пътя на тръбите за топла и студена вода, като се стараете по възможност  да се пресичат в минимален брой точки .

Стъпка 2 - ако е необходимо демонтирайце изцяло или частично старата инсталация.

Стъпка 3-закупуване на материали и монтаж на новата инсталация.

Освен закупуването на подходящите водопроводни полипропиленови тръби и канализационни пвц тръби монтажа изисква избор на подходящи  фитинги - муфи, колена, дъги , тройници, различни преходи от полипропилен към цолова резба , кранове, водомери и.т.н.. Погледнете на плана си и изчислете какви фитинги ще ви трябват по размер и вид. В началото на вашата водопроводна система е добре да има надежден кран от реномиран производител, който да е в състояние да работи добре за по-продължителен период от време в имота ви. Не забравяйте и за водомера, който според настоящата наредба може да се ползва за период от десет години.

Полипропиленовите тръби са с размер Ф 20, Ф 25, Ф 32 мм и т.н., и отговарят на 1/2", 3/4" и 1" цол.За да преминете от метална тръба към ПП-нова тръба ви е необходим преход.

ПП тръбите освен по размер, биват за топла и студена вода с алуминиева вложка и без вложка. Разликата между тръбите за топла и студена вода е в тяхната дебелина. Стената на тръбата за топла вода е по-дебела от тази на тръбата за студена вода. Има два вида тръби с алуминиеви вложки - такива които трябва преди спойката с поялника да се почисти от алуминия, но за целта трябва да си закупите "острилка" според размера на тръбите - за втория вид тръба с алум. вложка не е необходимо почистването с острилката, тръбите се лепят направо с поялника.

Освен това се снабдете с калчища и тефлонова лента.

Необходими инструменти- поялник за полипропилен,и ножица за рязане на ПП тръбите,рулеткат,нивелир,горелка и поне два тръбни ключа. Професионалните инструменти са скъпи, за това ви съветваме вземете си евтин поялник и ножица, те ще ви свършат добра работа. Към поялника има и стойка на която да го поставите за да работите по безопасно.

Работа с поялник за полипропиленови тръби-при работа с поялника подходящата работна температура на поялника е 250 градуса. Фитинга и тръбата за залепване се държат на поялника около 10 - 15 секунди за ф 20 мм. Ако ги нагрявате повече има вероятност при залепването да се сплескат и да стеснят отвора на тръбата или съвсем да го запушат!

Канализацията се изгражда с ПВЦ тръби и фитинги.ПВЦ фитингите са 2 типа,едните се съединяват с помощта на специално пвц лепило,а другите се снаждат посредством уплътнения и нагряване на тръбата с горелка. 

На пръв поглед големия наклон на канализационната тръба ще помогне на водата да се оттича по-добре,но поради факта, че водата минава през канализацията твърде бързо, в тръбата остават твърди частици от отпадъчните води, отломки от хранителни продукти и други отпадъци.Оптималният наклон който следва да се съблюдава там където е възможно е  1см на 1 метър.