• Начало
  • Новини
  • Как се сменя затварящ механизъм на едноръкохватков смесител

Как се сменя затварящ механизъм на едноръкохватков смесител

Как се сменя затварящ механизъм на едноръкохватков смесител
27 февруари 2022

 

1. Спрете водата подавана към смесителя.


2. Поставете ръкохватката в режим отворен кран все едно сте пуснали водата, за да може да се изхвърли остатъчната вода и оставете да тече, докато не спре напълно и пак сложете лоста надолу.


3. Следващата стъпка е разглобяване на батерията. Ако на смесителя има малко капаче със синьо и червено отстранете го с помощта на тънка отвертка или ножче като се стараете да не нараните хромовото покритие. Вътре в отвора има болт, за който ще Ви трябва шестограм или малка отвертка в зависимост от модела.Отвийте винта. В случай че има лостче на смесителя, развийте го ръчно,след което развийте скрития болт. Може да Ви потрябват и клещи - ако шестограма се върти трудно го хванете с клещите и чрез тях опитайте да го завъртите.

4. Изтеглете лоста нагоре и свалите горната му част. Ако го ползвате отдавна, може да се наложи да използвате повече сила.


5. Свалете пръстена на смесителя. Намира се между основата на смесителя и лоста - може да го направите с ръце или ако се затруднявате, помогнете си с клещата. Пръстенът има само декоративна функция, но внимавайте да не го издраскате, понеже е част от видимата страна на батерията.

6. Насочете се към гайката, в тялото на смесителната батерия. Развийте я  като използвате гаечен ключ. Тази гайка притиска главата на смесителя. Ако вече сте я премахнали значи сте изпълнили основната си задача да отстраните повредената глава. Издърпайте я, като преди да поставите новата и да пристъпите към сглобяване отстранете замърсявания и остатъци от ръжда и стари уплътнения.

 

Тук може да откриете необходимите Ви резервни части.