Приготвяне на кисело зеле

Приготвяне на кисело зеле
21 август 2022

Българската трапеза през зимните месеци е бедна без кисело зеле! Туршия може да се приготви от всички сортове обикновено зеле, стига то да е здраво и прясно и съдовете да са нови и чисти.

В случай че зелките са загнили, омекнали и измръзнали,а съдовете не добре почистени – не бихте получили качествена туршия. Такава туршия омеква, а зелевият сок потъмнява. На повърхността се образува бяла покривка, а миризмата е  неприятна.

Срока на годност на туршията зависи  през кое време е приготвена. Най-добрият вариант е да се слага, когато започват студовете. Киселото зеле се приготвя през късната есен, след захладняване на времето, но и преди да започване на големите студове.Ако го приготвите при високи температури, ферментацията протича бързо и трябва да го консумирате веднага.

За успешно приготвяне на кисело зеле е препоръчително да спазите следните стъпки:

1. Почистете зелките от зелените външни листа и отстранете пожълтелите, и загнили листа.

2. Изрежете кочана до самата зелка и го разцепете на кръст на дълбочина 4-5 см.

3. Измийте почистените зелки.

4. Подредете зелките плътно в бидона, обърнати с кочаните нагоре.

5. За подобряване на вкуса на зелевата чорба, добавете хрян или царевични зърна.Добавете и някалко лилави зелки,

за да придадете цвят.

6. Залейте  със саламура от вода и морска сол,като на всеки 10 литра вода добавите 500 г сол.Кипнете, прецедете сместа и я оставете да изстине.

7. Притиснете зелето с дървена кръстачка,така че саламурата да е  поне 15 сантиметра над зелките.

8. Претаквайте зелето през първата седмица поне 3-4 пъти.

9. Готовото кисело зеле трябва да има светложълт цвят, да е сочно и хрупкаво.Съхранявайте го в хладно и сухо помещение.В случай че по време на съхранението се образува бяла ципа, почистете я без да разбърквате саламурата.Саламурата не трябва да се заменя , тъй като в нея няма  млечна киселина и зелето бързо ще се развали.

Трябва да полагате грижи, за да можете  да съхраните киселото зеле и да се наслаждавате на гозбите, приготвени с него!

При нас може да откриете всичко необходимо, за да приготвите киселото зеле - бидони, буркани, канелки и маркучи за преточване. Може да откриете всичко необходимо в секция ДОМАШНИ ПОТРЕБИ.